1. Ana Grup Biyosidal Ürün İzinleri (Dezenfektan İzinleri)
1. ANA GRUP BİYOSİDAL ÜRÜN İZİNLERİ (DEZENFEKTAN İZİNLERİ)
Dezenfektan izinleri nasıl alınır ve bu konuda izlenmesi gereken detaylar nelerdir? Diğer adıyla 1. Ana grup biyosidal ürün izinleri nasıl alınır da diyebiliriz. Gerekli izin belgelerinin alınması ile dezenfektan üretimine geçilmesi oldukça kolaydır. Buradaki asıl sorun; dezenfektan üretim izni için gerekli yetkiye sahip olmaktır.
Dezenfektan Nedir?
Canlı veya cansız yüzeylerde yaşamlarını sürdüren mikroorganizmaların, bu yüzeylerden atılmasına olanak tanıyan kimyasal maddeye dezenfektan denir. Dezenfektan kullanımı insan sağlığı için oldukça önemli olsa da, bilinçsiz bir şekilde kullanılan dezenfektanlar, insan sağlığına olumsuz yönde zarar verebilir. Kullanılan her dezenfektan ürünlerinin üzerinde kullanım talimatı yer alır. Doğru ve uygun kullanım için dikkatli bir şekilde okunması gerekir.
Her dezenfektan ürününün kullanım amacı belli olduğu için el ve yüz bölgesinde kullanmak mümkün değildir. El dezenfektan ürünlerini yüz bölgesinde veya vücudun diğer bölgelerinde kullanmak doğru olmayıp, ciddi sorunlara neden olabilir. Özellikle ellerde kullanılan bu ürünleri, uzun süre kullanmak yanlış olup, bu şekilde kullanım sağlamak; cilt yüzeyinde çeşitli zararlara sebebiyet verebilmektedir. Doğru kullanım ile ellerde kullanılan dezenfektanlar; ellerde bulunan mikroorganizmalar gibi insanın sağlığını tehdit eden zararlı bakterileri yok eder.
1.Ana Grup Biyosidal Ürün İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1.Ana grup biyosidal ürün izni için yerine getirilmesi gereken şartlar ve belgelerin sunulması gereklidir. Dezenfektan ürün üretim izni almak için aşağıdaki şartların yerine tek tek getirilmesi gerekir.
ÖN BAŞVURU İŞLEMİ
ANALİZ
RUHSAT BAŞVURUSU
Bu şartları sorunsuz bir şekilde yerine getiren üreticiler, dezenfektan üretimini yaparak ürünlerini satışa sunabilirler. Kısa ve net bir şekilde açıklamak gerekirse;
Ön Başvuru İşlemi: Ön başvuru, dezenfektan üretim izninin ilk başvurusu olup, eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Her işlemin bir sırası olduğundan; bu işlemi es geçip, diğerine geçmek mümkün değildir. Dezenfektan ön başvuru işlemi ile ilgili yapılması gerekenler şu şekildedir:
Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü üzerinden harç ücretinin ödenmesi
Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne evrakların teslimi
Evrakların onaylanması ile birlikte ürün veya ürünlere ait numune talep edilir
Numune ürünlerinin, yetkili labarotuvar ortamında incelenmesi için numune yazısının düzenlenmesi
Analiz: Ön başvuru işleminin hemen ardından ANALİZ işlemine geçilir. Bu aşamada yapılması gerekenler:
İl Sağlık Müdürlüğü’nce ürüne ait numune ,yetkili labarotuvarlarda incelemeye tabi tutulur
İthal söz konusu ise; gümrük üzerinden gerekli numune temin edilir
Gerekli numunelerin incelemesinin uzun süreceğini varsayarak, sonuçlar beklenmeye başlanır. Ürünün durumuna ve içeriğine bağlı olarak sonuçlanma durumu değişmektedir. Gerekli incelemelerin olumlu olması ile birlikte ruhsat süreci devreye girecektir.
Ruhsat Başvuru İşlemi: Son aşama Dezenfektan Ruhsat Başvurusu ile sonuçlanır. Bu aşamada bir takım evrakların hazır hale getirilmesi ve Çevre Sağlık Daire Başkanlığı’na sunulması gerekir. Evrak içeriği şu şekilde olmalıdır:
Üretim izni alan firma bilgileri
Üretim yerini net bir şekilde gösteren belgeler
Taşıma/Depolama bilgileri
Ürün etiketi
Ruhsat sahibi hakkında gerekli bilgiler
1. Ana grup biyosidal ürün ruhsatlandırma süresi: 3 ila 12 aydır. Belirtilen bu süreyi en aza indirmek için EMR DANIŞMANLIK’tan, danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.