MSDS (Material Safety Data Sheet); Tehlikeli kimyasal madde içeren ürün ve imalatların, İş ve işçi sağlığını ve kullanıcıyı korumak ve bilgilendirmek amaçlı oluşturulan ve hukuken hazırlanması zorunlu olan Malzeme Güvenlik Bilgi formlarına verilen kısa addır. Bu tehlikeli madde veya işin üretim aşamasından son kullanıcı olan tüketiciye kadar ki zincirde bulunan herkesin bu tehlike ve önlemler hakkında bilgili olmasını sağlayan bu formlar, oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmek ve olası riskleri ortadan kaldırmak için getirilen uluslararası bir standarttır.
MSDS Belgelerine neden ihtiyaç duyuluyor ?
MSDS (Material Safety Data Sheet), Üretim ve uygulama alanlarında kullanılması veya depolanması planlanan kimyasal malzemelerin oluşturduğu riskli durumları engellemek amacıyla, tehlikeli maddenin içeriği, hukuki zorunluluklar, çevreye ve insana etkileri gibi bilgilerin yanı sıra, oluşabilecek bir iş kazası anında uygulanması gereken zorunlu ilk yardım tedbirlerinin yer aldığı bilgi kartlarıdır. Oluşturulan MSDS Formlarında malzemenin depo ve kullanım alanı dışında, bu tehlikeli maddenin taşınması gereken durumlarda da alınması gereken önlem ve uyulmasının zorunlu olduğu kuralları içerir. Bu kurallar yasama organı tarafından oluşturulmuş ve resmi gazetede ilan edilmiştir.
MSDS Belgeleri Kimler Tarafından Hazırlanabilir ?
MSDS (Malzeme güvenlik bilgi formu), Aldığı eğitimler ve sertifikalar sonucunda; güvenlik bilgi formu hazırlamaya yetkili olan kişilerce hazırlanır. TÜRKAK tarafından denetlenen bu kuruma bağlı olarak eğitim veren kuruluşların, vermiş oldukları malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama eğitiminden 100 üzerinde 70 oranında başarı sağlayan kişiler, MSDS belgesi hazırlamaya hak kazanır.
Yapılan bu sınavlarda başarılı olmuş kişiler, 3 yıl boyunca MSDS belgesi hazırlamaya yetkilidirler. 3 yıl sonunda bu yetkileri biter ve tekrardan sınava tabi tutulurlar. Sınavda başarılı olan kişiler bu yetkilerini 3 yıl daha kullanma hakkı kazanırlar.
MSDS Belgesi Nasıl Alınır ?
Msds belgesi, tehlikeli kimyasal maddeyi üreten veya tedarik eden kişi tarafından hazırlanıp, bu tehlikeli maddeyi alan kişiye telim edilir. Bu uygulama, Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında ki yönetmeliğin 5. Maddesinde yer aldığı şekli ile zorunlu hale gelmiştir.
Bu kimyasal ürünleri satın alan kişi, hizmet aldığı kişi veya kurumdan bu belgenin kendi dilinde (ülkemizde Türkçe) olan nüshasını isteme hakkına ve zorunluluğuna sahiptir.
Kimyasal Madde / Müstahzar ve Üreticiyi tanımlayan bilgi bölümü
Kimyasal maddeyi oluşturan içerik hakkında Bilgi
Kimyasal maddenin yarattığı risklerin tanımı
Olumsuz bir durumda uygulanması gereken ilk yardım bilgileri
Yangın sonucu yapılması gereken müdaheleler
Sızıntı durumunda yayılmasının durdurulması biçimi
Kullanım, taşıma ve depolama sırasında uyulması gereken kurallar
Uygulama ve kullanım esnasında alınması gereken zorunlu tedbirler
Kimyasal maddenin ve içeriğinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
Maddenin kararlılığı ve reaksiyona girme durumları
Toksikolojik Bilgi
Ekolojik Bilgi
Maddeyi imha etme biçimi ve bu sırada alınması gerekli önlemler
Kimyasal madde ile ilgili yönetmelikte yer alan hukuki yükümlülükler
Yukarıda ki bilgileri içererek hazırlanan MSDS belgesi, oluşabilecek kaza durumlarında hem üreticinin hem de kullanıcı-tüketicinin en az zarar görmesini sağlar. Çevreye yayılımı esnasında bu bilgi kartında yer alan bilgiler ışığında önlemler alınır ve çevre kirliliği engellenmiş olur. Bu belge yalnızca ülkemizde değil, aynı zamanda dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde alınması zorunludur.